Biltong

De Biltong is een lekkere versnapering van gedroogd vlees, dat in reepjes is gesneden. Vooral in Zuid-Afrika is het een populaire snack en vanuit dit land is het product dan ook geïntroduceerd in andere landen. Afrikaners emigreerden naar bijvoorbeeld Nederland of het Verenigd Koninkrijk en daar lieten ze de lokale bevolking zien hoe je Biltong bereidt.

Het product heeft bovendien een zeer interessante historie. In de Kaapkolonie werd er door Nederlanders gejaagd op wilde dieren en er was een noodzaak om dit vlees zo goed mogelijk te conserveren. De naam Biltong komt dan ook uit het Nederlands.

De bereidingswijze is vrij eenvoudig. Eerst wordt het vlees in repen gesneden van ongeveer 1 cm dik. Vervolgens wordt dit voor ongeveer tien minuten in keukenzout gelegd. Hierbij geldt uiteraard dat het vlees zouter wordt, naarmate het langer in het zout ligt. Vervolgens wordt het vlees in een mix van appelazijn en een beetje worcestersaus gedipt. Voordat het vlees gedroogd wordt, wordt het nog gekruid.

Om het droogproces te versnellen, kun je het vlees in een heteluchtoven hangen. Zorg dat de temperatuur niet te hoog is, zo’n 50 a 60 graden moet volstaan. In een oven duurt het ongeveer 4,5 tot 5 uur voor de Biltong klaar is. Uiteraard kun je het product ook ’traditioneel’ drogen, maar daarvoor dien je wel een droogkast te hebben. Het klimaat in  België is niet geschikt om het vlees buiten te drogen.

Biltong

Biltong