Droewors

De lekkerste snack tijdens een gezellig avondje met familie, vrienden of collega’s? Droge worst! Het is weer eens wat anders dan de gebruikelijke snacks en eigenlijk ook veel lekkerder. In Zuid-Afrika hebben ze hun eigen variant van de droge worst: Droewors.

De droge worst kennen we vooral uit het noorden van Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe is deze snack zeer in trek. De worsten worden bereid op een mengsel van turf en houtsnippers. Per regio zijn er verschillen tussen de worsten. Doorgaans zijn de Friese worsten bijvoorbeeld erg bekend vanwege de kruidnagels. Drentse worsten zijn dan meestal weer wat vetter.

Maar ook in het buitenland heeft de Droewors zijn geschiedenis. Bij kolonisten was deze worst zeer populair vanwege de lange houdbaarheidsdatum. De Zuid-Afrikaanse Droewors is wat dunner dan de Nederlandse versie (voornamelijk omdat de worst dan gemakkelijker droogt). Het vlees dat wordt gebruikt, is afkomstig van rund, varken en/of wild. Ook zit er soms wat schapenvlees in. De belangrijkste toevoeging is overigens koriander. De Droewors wordt gemaakt door de schapendarm te vullen en even in kokend water met azijn te leggen. Het drogen van de worst neemt wel tot enkele weken in beslag! Het resultaat mag er echter zijn. Overigens is de Droewors ook wel bekend onder ‘Droëwors’. Het worstje is smakelijk bij zowel wijn als bier.

Zuid-Afrikaanse Droewors

Zuid-Afrikaanse Droewors