Stokkies

Eén van de meest populaire snacks in Zuid-Afrika zijn de zogenaamde ‘stokkies’. Wanneer je de afbeelding ziet, zie je direct de associatie die de Zuid-Afrikanen moeten hebben met kleine takjes. Deze takjes zijn echter gemaakt van gedroogd vlees en zijn de snack om mee te nemen naar bijvoorbeeld een rugby, voetbal of honkbalwedstrijd. Vele Zuid-Afrikanen eten tijdens een wedstrijd de nodige stokkies.

De Biltong stokkies worden op verschillende manieren gemaakt. Ieder Zuid-Afrikaans gezin heeft zijn eigen manier om stokkies te maken en doorgaans zit het verschil in het kruidenmengsel dat voor het drogen wordt toegevoegd. Een standaard kruidenmengsel bestaat uit bruine suiker, gemalen peperkorrels en gemalen korianderzaadjes. Je kunt echter ook bijvoorbeeld knoflook toevoegen om de smaak nog wat aan te scherpen. In vroegere jaren werd het vlees zelf geconserveerd in de dichtgenaaide huid van het dier. Die tijd ligt echter achter ons!

Deze stokkies zijn echter niet alleen lekker. Ze zijn ook nog eens goed voor je. Wanneer jij moet kiezen tussen een bakje kaasstengels of een bakje stokkies, is de keuze zo gemaakt. De stokkies zitten vol met eiwitten (zeer belangrijk bij de opbouw van spieren en daardoor geliefd bij bodybuilders) en zijn niet vet. De ideale snack om eens op tafel te zetten!

Zuid-Afrikaanse stokkies

Zuid-Afrikaanse stokkies